Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) ir saņēmis prasīto informāciju no nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" privātā akcionāra SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) par tā patiesajiem labuma guvējiem, taču šī dokumenta saturs netiks izpausts, jo BAS šai vēstulei noteikts ierobežotas pieejamības statuss, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejas Komunikāciju departamenta vadītāja Laine Kučinska.

Viņa sacīja, ka valdībai gan ir radušās šaubas, vai par vienu no BAS īpašniekiem ir sniegta patiesa informācija. Kučinska gan neprecizēja, par kuru no vēstulē norādītajiem diviem BAS līdzīpašniekiem valdībai nav pārliecības par sniegtās informācijas patiesumu.

Valsts kancelejas pārstāve piebilda, ka vēstulē rakstīto ir tiesīga izpaust vien tās autors – BAS valdes locekle Inga Piterniece.

Savukārt Piterniece ceturtdien pirms ārkārtas valdības sēdes par "airBaltic" jautājumu izvairījās žurnālistiem atbildēt par iespējām atklāt BAS patiesos labuma guvējus, aizbildinoties ar laika trūkumu.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, viens no norādītajiem patiesajiem labuma guvējiem esot kāda Krievijas privātpersona. Tas neesot Krievijas izcelsmes miljardieris Vladimirs Antonovs, ar kura biznesu saistītais Luksemburgā reģistrētais uzņēmums "Trasatlantic Holdings Company" iegādājies 11,5% "airBaltic" akciju, kuras gan saskaņā ar akcionāru lēmumu bija jādzēš un šo darījumu Uzņēmumu reģistrs nepilnību dēļ nav reģistrējis.

BAS iesniegtajā vēstulē nosauktā Krievijas privātpersona nav plaši publiski zināma, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Valdības konsultantu "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš preses konferencē ceturtdien pauda viedokli, ka "airBaltic" vienīgais valdes loceklis un BAS 50% daļu īpašnieks Bertolts Fliks apzināti slēpj informāciju par BAS patiesajiem labuma guvējiem. Tostarp to, kur Fliks ņēma naudu, lai no SAS 2009.gadā atpirktu "airBaltic" akcijas.

Jau ziņots, ka BAS solīja atklāt patiesos labuma guvējus, trešdien iesniedzot premjeram dokumentus. Tiesa, trešdien līdz darba dienas beigām dokumenti vēl nebija saņemti. Patieso labuma guvēju atklāšana bija viens no valdības nosacījumiem, lai piedalītos lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanā.

Sākotnēji BAS piederēja lidsabiedrības prezidentam Bertoltam Flikam, bet Pērn decembrī viņš pārdeva 50% daļu Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management".

Trešdien "airBaltic" paziņoja, ka lūgusi tiesai piemērot uzņēmumam tiesiskās aizsardzības procesu un vienlaikus izskanēja arī ziņas par iespējamu lidojumu atcelšanu. Pats uzņēmums trešdien vakarā vēstīja, ka aviokompānija darbu turpinās, taču "gadījumā, ja aviokompānija būs spiesta atcelt reisus, mēs par to ziņosim atsevišķi un pēc iespējas ātrāk". "Jau iepriekš atvainojamies pasažieriem par jebkādām iespējamām neērtībām nākotnē," teikts lidsabiedrības paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!